Vad är Opalescence?

Opalescence är ett tandblekningssystem för hemmabruk. Opalescence gel innehåller förutom det blekande ämnet karbamidperoxid även kaliumnitrat och fluorid, vilka har visat sig stärka tandemalj och minska tandsensibilitet (ilningar)

Opalescence tandblekningsmedel ger ett professionellt behandlingsresultat och en bekväm användning när det passar Dig.

 

Hur går tandblekning till?

Vid ett första besök gör en leg.tandtekniker avtryck av dina tänder, därefter tillverkas silikonskenor perfekt anpassade efter dina tänder. Dessa kan du sedan använda för tandblekning under många år, och endast köpa till Opalescence gelsprutor.

Efter ca en vecka är dina skenor färdiga och du kan börja med blekningsprocessen hemma:

Borsta tänderna noga innan skenan sätts in. Lägg en tunn sträng med gel längs hela skenan och sätt den på plats. Tryck lätt på skenan för att anpassa den till tänderna. Avlägsna överskottsgel från skenans kanter med ett rent finger eller mjuk tandborste. Använd Opalescence i 4-6 timmar eller över natten högst 8 timmar.

Efter användning ska skenan rengöras noga med tandborste och ljummet vatten. Förvara skenan i det därför avsedda fodralet.

Att tänka på:

  • – Blekning av tänder bör inte utföras på gravida kvinnor eller personer under 18 år.
  • – Användning av tobaksprodukter och intag av föda bör undvikas under blekningen.
  • – Vita fläckar på emaljen som kan uppkomma under blekningen går oftast samman under den – . fortsatta blekningsprocessen.
  • – Tänderna är naturligt mörkare längs tandköttet. Dessa områden kan behöva en längre tid för att   bli ljusare än resten av tandytan, och de förblir vanligtvis en aning mörkare.
  • – Livsmedel och safter som innehåller mycket citronsyra kan orsaka känslighet i tänderna.
  • – En del patienter kan uppleva ett tillfälligt obehag i tandköttet och på läpparna. Dessa obehag försvinner vanligtvis inom 1-3 dagar efter att behandlingen avbrutits.
  • – Kaffe, tobak och vissa andra produkter kan med tiden missfärga dina tänder. Om detta händer kan tänderna blekas på nytt genom att Opalescence används under ett par nätter. För att bibehålla ett friskt leende är det viktigt att regelbundet kontrollera och rengöra tänderna före och efter blekningen.
  • – En del gamla amalgam- eller ”silver”-plomber kan efterlämna en mörklila färg i blekningsavtrycket, detta är helt normalt. Kronor, bryggor, tandproteser, eller andra fyllningar reagerar däremot inte på tandblekning.
  • – Förvara inte blekmedlet i sol och värme. Förvaring i kylskåp rekommenderas för att bevara hållbarheten.

Vanliga frågor:

Hur fungerar Opalescence tandblekning?

Tandmissfärgningar kan delas in i två grupper: yttre och inre missfärgning. Yttre missfärgning uppkommer på tandytorna och inre missfärgning hittar man i mikrosprickor i tandemaljen. Whitening tandkrämer och munskölj kan hjälpa till att ta bort en del av den yttre missfärgningen på tänderna, men bara tandblekningsmedel kan avlägsna den dolda inre missfärgning som gör att dina tänder inte ser vita ut.

Kan alla bleka sina tänder?

Blekning av naturliga tänder är ett säkert och bekvämt sätt som ger ett ljusare och fräschare utseende på tänderna. Resultaten och behandlingstiden kan dock variera beroende på missfärgningens typ och styrka, och hur vita tänder man vill ha. Kronor, broar, fyllningar och skalfasader blir inte ljusare.. Observera att du inte får bleka dina tänder om du är gravid, eller om du är under 18 år.

Hur lång tid varar resultatet efter en tandblekning?

Tandblekningsresultat är normalt mycket stabilt och hållbart lång tid efter behandlingen. Det finns emellertid några faktorer som kan göra att tänderna förlorar sin lyster. Arvsanlag, kost, ålder, några läkemedel (som tetracyklin) och vissa vanor (som rökning) kan påverka hur länge resultatet håller.

Gör tandblekning tänderna sensibla (känsliga)?

Tandsensibilitet (ilningar) är en relativt vanlig biverkning i samband med blekning. Om tandsensibilitet uppträder är det oftast tillfälligt och går över när du har avslutat blekningsförfarandet. Opalescence innehåller desensibiliserande ämnen som kaliumnitrat och fluorid för att hjälpa till att minska sensibilitet och ge ytterligare komfort.

Kan tandblekning förstöra emaljen och göra den svagare?

Opalescence gel innehåller förutom det blekande ämnet karbamidperoxid även kaliumnitrat och fluorid (flour), vilka har visat sig stärka tandemalj och minska tandsensibilitet (ilningar).

Vad kostar tandblekning?

Priset för avgjutning och skenor (uppe och nere) är 1500kr (engångskostnad)
Därefter köper du gelsprutorna separat, priset för dessa är 150kr/st.
En spruta räcker normalt till en dag (eller natt) både uppe och nere. För en första ”grundbehandling” kan man räkna med ca 4-7 sprutor. Därefter kan du köpa till enstaka sprutor för att upprepa behandlingen när du önskar fräscha till resultatet, kanske en gång om året…